Систане | Македонија

Оваа страница е достапна на македонски. Изберете подолу за други земји.

Изберете друга земја

Информации за суво око

Информации за суво око

Што се суви очи?

 

Сувите очи се хронична состојба која се развива кога вашите очи или не произведуваат доволно солзи, или создаваат солзи со слаб квалитет или кога самата површина на окото е заболена. Секое од овие може да предизвика вашите очи да се чувствуваат суви и иритирани.

Причини, симптоми и совети за суво око

Сува испукана земја
Сува испукана земја

Што предизвикува суви очи

 

Комбинација од различни фактори може да придонесат за суви очи. Повеќето симптоми се поврзани со начинот на живот, животната средина, операција или одредени лекови, но исто така и фактори поврзани со возраста, како што е менопаузата.

Снимка одблиску на зелено око кое покажува знаци на суво око, гледајќи во далечината
Снимка одблиску на зелено око кое покажува знаци на суво око, гледајќи во далечината

Симптоми на суви очи

 

Додека сувоста е најчестиот симптом на суви очи, може да се појават и други симптоми како што се насолзени очи, заматен вид, жарење, иритација, чешање или уморни очи.

Млада жена која намигнува и одобрува со палецот нагоре
Млада жена која намигнува и одобрува со палецот нагоре

Совети за суви очи

 

Еве неколку практични навики кои ќе ви помогнат да ги олесните досадните симптоми на суви очи.

Запознајте ги вашите суви очи

 

Постојат многу видови на суви очи, вклучително и евапоративен тип на суво око кое е вообичаено кај пациенти со дисфункција на меибомската жлезда - каде што жлездите не произведуваат доволно липиди за да го спречат испарувањето на водениот слој. Дознајте повеќе за различните типови овде.

Зелено око прикажано одблиску како гледа нагоре

Бидете незапирливи со Systane® палетата на производи

 

Палетата Systane® е специјално дизајнирана да одговори на различните потреби на пациентите со суви очи - Можете да добиете БРЗО1,2 или ДОЛГОТРАЈНО1,3,4 ОСЛОБОДУВАЊЕ кое Ви е потребно за да сувите очи не ве попречуваат.

кутии од производи Systane ultra, Systane ultra без конзерванс, Systane Hydration без конзерванс од Alcon

REFERENCES:

1. Davitt WF, Bloomenstein M, Christensen M, Martin AE. Efficacy in patients with dry eye after treatment with a new lubricant eye drop formulation. J Ocul Pharmacol Ther. 2010;26(4):347-353.

2. Christensen MT, Martin AE, Bloomenstein M. A comparison of efficacy between Systane Ultra and Optive lubricant eye drops when tested with dry eye patients. Optometry. 2009;80(6):315.

3. Rolando M, Autori S, Badino F, Barabino S. Protecting the ocular surface and improving the quality of life of dry eye patients: a study of the efficacy of an HP-guar containing ocular lubricant in a population of dry eye patients. J Ocul Pharmacol Ther. 2009;25(3):271-278.

4. Silverstein S, Yeu E, Tauber J, et al. Symptom Relief Following a Single Dose of Propylene Glycol-Hydroxypropyl Guar Nanoemulsion in Patients with Dry Eye Disease: A Phase IV, Multicenter Trial. Clin Ophthalmol. 2020;14:3167-3177.

 

Пред употреба внимателно да се прочита упатството. За индикациите, ризикот од употребата и несаканите дејства на медицинското средство консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт.