Systane | België

Deze pagina is beschikbaar Nederlands en Frans. Selecteer hieronder voor andere landen

Selecteer hieronder een ander land.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?

 

 

Verschillende factoren kunnen samen bijdragen aan droge ogen. De meeste symptomen houden verband met levensstijl, omgevingsfactoren, één operatieve ingreep of bepaalde medicijnen. Maar er zijn ook leeftijdsgebonden factoren, zoals de menopauze. Als u één van de onderstaande aandoeningen heeft en ook symptomen van droge ogen, win dan professioneel advies in.

 

Moeder, dochter, en grootmoeder lachen
Moeder, dochter, en grootmoeder lachen

 

Gender en etniciteit

 

Over het algemeen lopen vrouwen meer risico op droge ogen als gevolg van hormonale veranderingen die optreden bij zwangerschap, orale anticonceptiva en menopauze. Etniciteit kan ook een rol spelen1,2.

 

Oudere vrouw met wit haar heeft last van droge ogen
Oudere vrouw met wit haar heeft last van droge ogen

 

Ouderdom

 

Naarmate we ouder worden, neemt onze traanproductie door natuurlijke wijze af. Om een goede ooggezondheid te behouden, beveelt de Amerikaanse Optometristenvereniging aan dat personen ouder dan 60 jaar regelmatig hun ogen laten onderzoeken.

Vrouw met anticonceptie heeft last van droge ogen
Vrouw met anticonceptie heeft last van droge ogen

 

Hormonale veranderingen

 

Vrouwen die anticonceptie gebruiken of in de menopauze zijn, lopen een groter risico om droge ogen te krijgen. Beide factoren kunnen immers een hormonaal verandering veroorzaken waardoor de traanproductie vermindert.

 

Stad skyline toont vervuiling
Stad skyline toont vervuiling

 

Omgeving

 

Lage luchtvochtigheid, drogere wintermaanden en winderige omstandigheden kunnen allemaal droge ogen veroorzaken. 
Hogere luchtverontreiniging kan ook het risico op symptomen verhogen. Verontreinigende stoffen, zoals ozon, tasten immers de traanklieren aan die de ogen van nature bevochtigen.

 

Vrouw kijkt naar telefoonscherm
Vrouw kijkt naar telefoonscherm

 

Langdurig schermgebruik

 

Naast het weer is ook lange schermtijd op computers, mobiele telefoons en tablets een omgevingsfactor die droge ogen kan veroorzaken.

 

Contactlens op vinger
Contactlens op vinger

 

Contactlenzen dragen

 

Het dragen van contactlenzen is een risicofactor voor het ontwikkelen van droge ogen. Maak uw contactlenzen regelmatig schoon. Als u door het gebruik ervan last krijgt van droge ogen, neem dan contact op met uw contactlensspecialist.

Kleurrijke medicijncapsules op een lichte achtergrond
Kleurrijke medicijncapsules op een lichte achtergrond

 

Medicijnen

 

Heel wat medicijnen zoals antihistaminica, decongestiva, sommige bètablokkers en ook antidepressiva kunnen symptomen van droge ogen veroorzaken3.

 

Vrouw schaduwt oog met hand
Vrouw schaduwt oog met hand

 

Ooglaser chirurgie

 

Na de operatie, als de zenuwen in uw oog genezen en de smering zich aanpast, kunt u droogheid ervaren. Uw oogzorgspecialist zal normaal gesproken oogdruppels adviseren om uw herstel te bevorderen.

 

Andere oorzaken

 

Meibomklierdisfunctie (MGD)
Meibomklierdisfunctie is een veelvoorkomende oogaandoening waarvan u wellicht nog nooit gehoord heeft. Eenvoudig gezegd is het een verstopping van de klieren langs de oogleden die helpen om de olielaag van uw tranen te maken. Het dragen van contactlenzen kan uw kansen op het ontwikkelen van MGD4 vergroten.

Close up van groen oog die naar boven kijkt

Computervisiesyndroom

 

Te veel schermtijd kan leiden tot oog- en zichtgerelateerde problemen zoals wazig zien, hoofdpijn en zelfs nekpijn. Deze aandoening staat bekend als het computervisiesyndroom (of digitale oogvermoeidheid). Als u naar een scherm staart, knippert u minder, waardoor de traanlaag niet of niet voldoende wordt verdeeld over het oog. Contactlensdragers kunnen ook het computervisiesyndroom ervaren.

vrouw die 's nachts naar een computerscherm kijkt, ervaart digitale oogvermoeidheid

Syndroom van Sjögren

 

Het syndroom van Sjögren is een veel voorkomende auto-immuunziekte die optreedt wanneer de witte bloedcellen van het lichaam onbedoeld vochtproducerende klieren aanvallen. Dit kan leiden tot ontstekingen en een aanzienlijke vermindering van de hoeveelheid en kwaliteit van het vocht dat deze klieren produceren. Vraag professioneel advies als u denkt dat u het syndroom van Sjögren heeft en last heeft van droge ogen, een droge mond, gewrichtspijn of vermoeidheid.

Vrouw met krullend haar, bril in de hand, ongemakkelijk op haar voorhoofd

Referenties:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30219270
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30965124
3. https://eyelovethesun.com/blogs/dry-eyes/medications-cause-dry-eye
4. https://www.clspectrum.com/issues/2015/march-2015/meibomian-gland-dysfunction-and-contact-lens-wear


Voor indicaties, contra-indicaties en waarschuwingen verwijzen wij u naar de gebruiksaanwijzing van het relevante product. Producten voor droge ogen (m.u.v. Systane™ LID WIPES) zijn medische hulpmiddelen.